Pazarlásra lennénk hangolva?

Inlernet

Múltkor ezzel a kérdéssel fejeztük be utolsó bejegyzésünket és ígértük, hogy megmutatjuk azokat a pontokat, hogy hol tud elfolyni a komoly munkával megszerzett bevételünk.

Az ésszerűtlen költések között minden esetben dobogós helyen szerepelnek a fölöslegesen megvett, majd kidobott élelmiszerek, a különböző késedelmi pótlékokból és büntetésekből - hitelkártya, parkolás, közlekedési bírságok, stb. - havonta összegyűlő összegek, illetve az átgondolatlanul, a reklámok, vagy az akciók hatására megvásárolt szükségtelen árucikkek. 

De nehogy azt hidd, hogy több lyuk nincs a „pénztárcádon“, ugyanis súlyos ezreket találhatunk a rosszul kiválasztott, vagy már régóta nem módosított televízió-, internet-, és mobiltelefonos csomagok mögé bújva és ugyanúgy súlyos összegeket bukhatunk az energiafelhasználásunk által.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg képződik, mégis sokan nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez és vannak gyerekek, akik jó esetben, egyszer esznek naponta. Ennek ellenére, egy átlagos magyar állampolgár évente 40 kg!, egy átlagos család pedig évi 100 kg! ételt dob ki! Ez személyenként, évente, átlagosan 40 000 forint pazarlást jelent és bár a magyarok 42 %-a ezt szégyelli, mégis rendszeresen hajítja a kukába az ételt. No persze van még min dolgozni és hova fejlődni, ha az érdektelen 58%-ra gondolunk.

Ma már létezik a Magyar Élelemiszerbank, amely 2017-ben az 1,8 millió tonnából, 9300 tonna élelmiszert mentett meg, és osztott szét rászorulóknak, de ez lássuk be, csak csepp a tengerben. Működésük kezdete - 2005. szeptember - óta, 50 ezer tonnányi élelmiszert gyűjtöttek össze, majd osztottak szét az országban, ennek értéke pedig összességében meghaladta már a 25 milliárd (!) forintot. És ne feledd, ez a kidobott élelmiszerek csupán apró töredéke!

De vizsgáljuk meg az energiaköltségeinket is:

 • A magas fűtési költségek ellenére, a magyar családok 79 százaléka nem szigetelt, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban él. Az otthonoknak mindössze 21 százaléka szigetelt teljes körűen, azaz a falakon és a tetőtérben is. Ezzel az eredménnyel, sajnos Magyarország a tíz fajlagosan legtöbbet fogyasztó EU tagország között található. A manapság annyira lesajnált bécsi polgár lakásának energiafogyasztása, például fele egy budapestiének!

 • A magyar fázós nép, ugyanis a családok 56,4 százalékának otthonában 21-24 fok van, tizedük pedig még 25 fok fölé is feltekeri a termosztátot - állapították meg. Csupán a felmérésben résztvevők 33 százalékánál van a szakértők szerint ideálisnak tekintett 20 fok, ami az egészség mellett a pénztárcára is kedvező hatást gyakorol. Csupán 1 Celsius-fokos fel-, vagy letekerés 5-6 százalékos költségváltozást eredményezne!

 • Amikor teljesen kikapcsolod az elektromos berendezéseket (ez az off mód, vagyis amikor a piros, vagy zöld fény sem világít), évente kb. 8%-át spórolhatod meg a teljes éves villamosenergia-fogyasztásodnak.

 • Egy átlagos villanykörtéhez képest az alacsony fogyasztású kompakt- izzók, akár 80%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatnak. Egy ilyen izzó valamivel többe kerül ugyan, viszont sokkal tartósabb. Ha a lakásban csak három darab 100 W-os izzólámpát cserélsz ki három darab alacsony fogyasztású, 20 W-os kompakt- izzóra, akkor 7%-kal csökkentheted az évi áramfogyasztásodat.

 • Amikor víznyomás-szabályozó készülékeket - úgynevezett perlátort -szerelsz fel a mosdó csapjára és a zuhanyrózsára, 30-50%-kal csökkentheted vízfogyasztásodat, sőt, a víz felmelegítéséhez elhasznált energián is spórolhatsz, így pedig nem csak a víz-, hanem a csatornadíjad számláján is kisebb összeg fog szerepelni. 
 • Egy gépi mosás 90°C-on kb. dupla annyi energiát fogyaszt, mint 60°C-on. Amennyiben alacsonyabb hőfokon tisztítod ruháidat, ugyanazt az eredményt érheted el.

 • Ha csak akkor használod a mosogatógépet, amikor megtelik edényekkel, akkor akár a gépi mosogatáshoz használt energiamennyiség egynegyedét is megspórolhatod. 
 • Egy A+ osztályba tartozó új hűtőgép, mosógép, szárítógép, mosogatógép, televízió, vagy konyhában használt más konyhai eszköznél már a fele az energiafelhasználás, mint egy régi készülék esetén.

 • A villanybojler az egyik legtöbbet fogyasztó háztartási eszköz, ezért megéri kicserélni egy gázüzemű bojlerre. Nemcsak praktikusabb, de így az energiamennyiség, több mint felét is megspórolhatod.

 • Nyáron, ha csak egy órával kevesebbet használod a légkondicionáló berendezést, 4%-kal csökken a villamosenergia-felhasználás.
 • Amikor ésszerűen használod az autód légkondicionálóját – például nem túl alacsony hőmérsékletet állítasz be és kikapcsolod a berendezést mielőtt kiszállsz az autóból, a többletfogyasztást 20%-ról 7%-ra csökkentheted.

 • Amikor autópályán utazol, a 130 km/órás sebesség helyett, elég 110 km/órával menned ahhoz, hogy az üzemanyag 35%-át megspórolhasd anélkül, hogy ténylegesen időt veszítenél.

 • Amennyiben elkerülöd a hirtelen fékezéseket és gyorsulásokat, és a lassításoknak elejét véve megpróbálod kiszámítani a közlekedés dinamikáját, akár 10%-kal is csökkentheted az üzemanyag-fogyasztást, ez pedig komoly megtakarítást jelent éves szinten, pláne, ha napi szinten használod az autódat.

 • Ha rendszeresen megbizonyosodsz arról, hogy a gumik nyomása megfelelő - a gyártó minden esetben feltünteti ezt -, kb. 3%-kal csökkentheted az üzemanyag-fogyasztásodat.

Elképesztő végeredmény születik, ha mindezt összeadjuk és akkor még nem számoltuk hozzá a fentebb említett bírságokat, késedelmi pótlékokat, a reklámok miatt megvásárolt, de teljesen felesleges eszközöket, ruhákat és még bizonyára rengeteg olyan „apróság“ lelhető fel kiadásaink között, amelyek emelhetik a végeredmény összegét.

Végül számoljunk még egy kicsit!

Dohányos vagy és naponta elszívsz egy doboz cigarettát.

1 doboz: 1200 Ft/ nap = 37 200 Ft/hó

Egy évben 365 doboz cigarettát szívsz el, így ez 438 000 Ft-ba kerül.
10 év alatt elszívsz 10x365, azaz 3650 doboz cigarettát.
Ez pedig összesen 4 380 000 forintodba kerül!

Amennyiben ugyanezt a saját és családod egészségére költenéd - egy 1 kg kiwi 538 Ft, akkor 346 750 : 538 = 814,1 kg.

Azaz egy év alatt 814,1 kg kiwit vehetnél a cigaretta helyett.

De mondunk sokkal jobbat!

A cigarettára fordított összeg Inlernet® Jogra fordítva 36,5 Jog, azaz, több, mint egy Tökéletes Csomag összege...

De ugye nem kell leírnunk, hogy mi a cigaretta eredménye és mi a Tökéletes Csomagé? És most kizárólag csak a cigaretta árával számoltunk, pedig hol van még a többi megtakarításod, amely a pazarlás megállításából származhat!

Miután nem egyelő arányúak költéseink, így az ily módon elérhető megtakarításaink sem. Az Inlernet® azonban pont ezek miatt hozott létre több fajta Tökéletes Csomagot (31 Jog, Diák Csomag, Ajánlói Csomag, Termékpartneri Csomag, 1-1 Jogos Csomag, 3 Törzsvásárló közös Csomagja) és az április végén bemutatott új Tökéletes Program 3 Jogát a Tökéletes Csapat jogfájában elhelyezve.

Gondolkozz egy kicsit, mert bőségesen megéri! Számold ki és utána konvertáld át Inlernetes® eredményre és villámsebesen át fogod látni, hol folyik el a pénzed és azt megfogva milyen kimagasló eredményeket tudsz elérni az Inlernet® által. Nem beszélve arról, hogy ezt követően az életszínvonalad és az életminőséged is milyen mértékben és tempóban fog javulni!

Jó számolást kívánunk!

https://inlernet.blogstar.hu/./pages/inlernet/contents/blog/51207/pics/15236581194150898_800x600.jpg
Heti motiváció,Inlernet Worldwide
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?